Αποκλειστική συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΑΕΜ ΑΕ του Δήμου Αθηναίων Λάζαρου Καραούλη, στον Γιάννη Κοντογεώργο
Αντί προλόγου
Ο Λάζαρος Καραούλης, κατέχει σήμερα την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε. έχοντας την ευθύνη για το συνολικό όραμα και τη στρατηγική της Εταιρείας.
Έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ανατολική Αττική, στον Δήμο Μαραθώνα και είναι πτυχιούχος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία, έχοντας εντρυφήσει στον τομέα των Ψηφιακών Συστημάτων. Έχει εκπονήσει το μεταπτυχιακό του σε αυτό το επίπεδο, με θέμα «Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Από το 2020 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
Ο Λάζαρος Καραούλης, ως Ειδικός σε Θέματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων έχει πολύ σημαντική παρουσία στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας, αναλαμβάνοντας συνεργασίες σε θεματικά project, έχοντας την ευθύνη της επίβλεψης και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος Ψηφιακής Τεχνολογίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, το ΤΕΕ και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας Παίδων Α.Κ. αναπτύσσοντας καινοτόμες επιχειρηματικές στρατηγικές.
Το 2010 δημιούργησε τη δική του εταιρεία Πληροφορικής-Ψηφιακών Εφαρμογών, μέσω της οποίας παρείχε εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και σε Δημόσιους Οργανισμούς, ολοκληρώνοντας Ευρωπαϊκά Προγράμματα και διασφαλίζοντας την καινοτομία και την προώθηση των συνεργασιών.
– Τι δουλειά έχει ένας Μαραθωνίτης στον Δήμο της Αθήνας;
«Μεγάλη ιστορία (γέλια). Όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις βρίσκονται στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στον τόπο που μεγάλωσα με την οικογένεια μου, τον Μαραθώνα. Και αυτό αποτελεί για εμένα πλούσια παρακαταθήκη χαράς και ξεχωριστών ανεξίτηλων στιγμών στη μνήμη μου με δυνατές φιλίες.
Από το 2010 δραστηριοποιούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα, έχοντας αναπτύξει ψηφιακές εφαρμογές, συνεργασίες και δράσεις, σε ένα ευρύτερο φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το καλοκαίρι του 2023 με βρίσκει στις Δημοτικές εκλογές της Αθήνας δίπλα στον υποψήφιο τότε, τον σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, έναν αξιόλογο επιστήμονα, καθηγητή του ΕΜΠ με επιδραστικές προτάσεις-πρωτοβουλίες για τις βιώσιμες πόλεις. Εργαστήκαμε σκληρά σε μία ολιγοήμερη καμπάνια, πετυχαίνοντας την μεγάλη ανατροπή και αλλαγή στον μεγαλύτερο Δήμο της Χώρας.
Ο Χάρης Δούκας μου εμπιστεύτηκε την διαχείριση της ΔΑΕΜ του Δήμου Αθηναίων ως Διευθύνοντα Συμβούλου, συμβάλλοντας καθημερινά με σκληρή δουλειά στο έργο που υλοποιεί, για μια Αθήνα Πράσινη, Ασφαλή και δημιουργική».
– Ποια είναι τα μεγαλύτερα έργα που έχετε προλάβει να κάνετε στον Δήμο Αθηναίων τους πρώτους 10 μήνες;
«Υλοποιούμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Χάρη Δούκα και πρασινίζουμε την Αθήνα. Φυτέψαμε ήδη πάνω από 3.000 δέντρα σε περιοχές της Πρωτεύουσας, με στόχο την αύξηση του πρασίνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα όπου καταγράφονται οι τοποθετήσεις των δένδρων σε διαδραστικό χάρτη, προκειμένου να ενημερώνονται οι δημότες για τις γειτονιές τους. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάσαμε ένα νέο μικροδάσος (microforest) στην Κυψέλη.
Διοργανώσαμε περισσότερες από 100 εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με σκοπό την αναζωογόνηση των γειτονιών και την προώθηση του πολιτισμού σε κάθε γωνιά της πόλης. Εκδηλώσεις τις οποίες οι πολίτες υποδέχτηκαν με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό.
Προχωράει κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τα εμπόδια το έργο της διπλής ανάπλασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ένα αναπτυξιακό έργο-σταθμός για την Αθήνα μας. Δημιουργήσαμε με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Χάρη Δούκα, το Γραφείο Ενεργειακής Φτώχειας, ενώ προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, μέλος της οποίας έγινε πρόσφατα και ο Δήμος Μαραθώνος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πλέον την ενεργειακή κοινότητα του Δήμου Αθηναίων ΦΑΕΘΩΝ.
Στην καθαριότητα αυξήθηκαν, τοποθετήθηκαν δεκάδες βυθιζόμενοι κάδοι, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην τοποθέτηση επιπλέον κάδων σε επιβαρυμένα σημεία των διαμερισμάτων της πόλης. Παράλληλα υλοποιούνται σχετικές δράσεις καθαριότητας στις γειτονιές.
Σπάσαμε στεγανά και κατεστημένα στον Δήμο και ενισχύσαμε τις κοινές περιπολίες με την Ελληνική Αστυνομία. Παρουσιάσαμε την πρώτη φάση της μελέτης φέρουσας τουριστικής ικανότητας».
– Ως ΔΑΕΜ τι έχετε προλάβει να κάνετε;
«Η ΔΑΕΜ με ευθύνη, αποτελεί τον τεχνολογικό και ψηφιακό βραχίονα του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της ΔΑΕΜ Α.Ε., εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του και τις υποδομές του προς όφελος των πολιτών. Μία από τις προτεραιότητες μου, ως Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, ήταν η «Paperless νοοτροπία», όπου και την υλοποιήσαμε, αποφεύγοντας να τυπώνουμε το 90% του χαρτιού που εκτυπωνόταν πολλά χρόνια πριν. Ο Δήμος προάγει την αειφορία και την καινοτομία, επιδιώκοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υποστήριξη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας για το παρόν και το μέλλον.
Οι δράσεις της ΔΑΕΜ Α.Ε. στοχεύουν και υλοποιούν την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών καινοτομίας με την αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες (δενδροφυτεύσεων, ξεναγήσεων, φεστιβάλ, αδειών τομής, κ.ά.). Την οργάνωση του διαγωνισμού καινοτομίας «Hackathon», μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος «Γερνάω έξυπνα»».
– Δώστε μας μια γεύση από το μέλλον; Τι μπορεί να σχεδιάζει ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας για τους πολίτες του, αλλά και όλους όσους επισκέπτονται συχνά την Πρωτεύουσα;
«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην δημιουργία μίας βιώσιμης, Ανθεκτικής και σύγχρονης Πρωτεύουσας. Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
Σχεδιάζουμε την οριζόντια παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία εγκαινιάζουμε σε λίγες μέρες παρουσιάζοντας ένα κοινό προϊόν με την Google, όπου οι πολίτες δεν θα χρειάζονται να διαβάσουν 20 ιστοσελίδες για να βρουν την πληροφορία, αλλά απλά να ρωτήσουν τι ακριβώς ψάχνουν και θα τους δημιουργεί την απάντηση η τεχνητή νοημοσύνη μέσω του εργαλείου GEMINI. Ήδη μέσω της ΤΝ μπορούμε να μετράμε από τα Drone της δημοτικής αστυνομίας πεζούς, αυτοκίνητα, ποδήλατα και άλλα.
Αναβαθμίζουμε τους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, ενισχύοντας την διαφάνεια. Σχεδιάζουμε εφαρμογές που ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας των δημοτών.
Εμπλουτίζουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και παρέχουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες μειώνοντας την γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες της πόλης. Στόχος μας όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται από το κινητό ή από τον υπολογιστή μας.
Ενοποιούμε δίκτυα, εφαρμογές και υπηρεσίες που ενισχύουν την βιώσιμη κινητικότητα. Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε την εφαρμογή ATHENS PARK & BIKE, έτσι ώστε οι πολίτες που παρκάρουν στα πάρκινγκ του Δήμου, να μπορούν να χρησιμοποιούν ποδήλατο για να κινούνται στο κέντρο της Αθήνας χωρίς το αυτοκίνητό τους, μειώνοντας έτσι ουσιαστικά ρύπους και κίνηση».
– Μεταξύ άλλων είδαμε ότι είστε συγγραφέας στο παιδικό παραμύθι «ΜΗ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙ».
«Ναι, ήταν η πρώτη συγγραφική μου απόπειρα, έχοντας έμπνευση από τα ίδια τα παιδιά, που συμμετείχαν μαζικά στην παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου στον Εθνικό κήπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της γεμάτης με χαμόγελα εκδήλωσης, αναπτύχθηκαν πολλές βιωματικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, προκειμένου να μάθουν την αξία της ανακύκλωσης και να εξοικειωθούν με τους κάδους που παρέχει ο Δήμος Αθηναίων.
Αυτή η μικρή ιστορία, με τη βοήθεια της Γεωργίας Λάσκαρη στην εικονογράφηση, και την παρακίνηση του ίδιου του Δημάρχου, ξεκίνησε με τις σκέψεις μας στα μικρά παιδιά που είναι οι πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και της ανακύκλωσης.
Τα παιδιά μπορούν να μας διδάξουν και να μας παρακινήσουν!
Και εμείς για να τους το ανταποδώσουμε ανανεώνουμε το ραντεβού μας επί σκηνής…
Ήδη το «ΜΗ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» ετοιμάζει τα θεατρικά του κουστούμια και πολύ σύντομα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί θα ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ!».