Στις 27 & 28 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε η επίσημη (διαδικτυακή) εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου “FUSILLI”, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρόσκλησης H2020-CE-FNR-07-2020 και στο οποίο συμμετέχει η ΔΑΕΜ Α.Ε.. Με συντονιστή το Ινστιτούτο CARTIF, το FUSILLI επικεντρώνεται στην υποστήριξη των πόλεων για τη διευκόλυνση της μετάβασής τους προς πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του FOOD2030.
Η βασική φιλοδοξία του FUSILLI είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων, συστημικών πολιτικών για τα τρόφιμα που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων σε αστικές, περιαστικές και γειτονικές αγροτικές περιοχές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το FUSILLI θέτει 12 πόλεις σε ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων και μάθησης για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μετασχηματισμού του συστήματος τροφίμων/ σίτισης: Σαν Σεμπάστιαν (Ισπανία), Νίλυφερ, Προύσα (Τουρκία), Όσλο (Νορβηγία), Κόλντινγκ (Δανία), Τορίνο (Ιταλία), Καστέλο Μπράνκο (Πορτογαλία), Ντιφερντάνζ (Λουξεμβούργο), Ριέκα (Κροατία), Χάρκοβο (Ουκρανία), Τάμπερε (Φινλανδία), Αθήνα (Ελλάδα) και Ρώμη (Ιταλία). Αυτές οι πόλεις θα ενσωματώσουν τα τρόφιμα ως μέρος της αστικής-αγροτικής τους ατζέντας, θα εντοπίσουν και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη μετατροπή των συστημάτων τροφίμων σε βιώσιμα, υγιή και χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω μιας ανοιχτής κοινότητας γνώσης, οι πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν καινοτόμες και εξατομικευμένες πολιτικές και δράσεις, τοποθετώντας τους πολίτες στην καρδιά της διαδικασίας.
Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2021, περισσότερα από 100 άτομα από 34 οργανισμούς συναντήθηκαν για να ξεκινήσουν τις εργασίες του έργου FUSILLI. Η Διευθύντρια Πολιτικής Tatiana Tallarico από τη ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλωσόρισε τους εταίρους και μίλησε για τον «μετασχηματισμό των αστικών συστημάτων τροφίμων στην πολιτική της ΕΕ», αναφερόμενη επίσης στην πρόσφατη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιρούνι” (“Farm to Fork”) της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την παραγωγή δίκαιων, υγιών και φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων σίτισης. Στο πλαίσιο της παρουσίασής της, αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία COVID-19 και τόνισε την ανάγκη για πιο ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα σίτισης, καθώς και περισσότερη υποστήριξη σε άτομα που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, τα οποία βάλλονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις και τους χαμηλούς μισθούς.
Η βάση του FUSILLI θα είναι η δημιουργία 12 Living Labs ως προς την επίτευξη του στόχου “Food 2030”: κάθε πόλη θα αναπτύξει ένα Living Lab ως ένα ανοιχτό οικοσύστημα καινοτομίας, με στόχο την υλοποίηση διαφορετικών καινοτόμων δράσεων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της επεξεργασίας, της διανομής και του εφοδιασμού, της κατανάλωσης, της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων της τροφής, καθώς και της διακυβέρνησης της σίτισης. Η Κοινότητα Γνώσης του FUSILLI και οι εταίροι, υποστηριζόμενοι από τα σχέδια αστικής σίτισης, θα προσδιορίσουν τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές και, ως εκ τούτου, θα υποστηρίξουν τα Living Labs, τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφής.
Όλες οι πόλεις που συμμετέχουν στο FUSILLI έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης και συνεπώς διαφορετικές ανάγκες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα της σίτισης. Η Ρώμη, για παράδειγμα, «έχει το ίδιο μέγεθος με το Λονδίνο, αλλά μόνο το ένα τρίτο των κατοίκων του. Έτσι, έχουμε αναπτυγμένη γεωργία στη γύρω περιοχή, αλλά τώρα πρέπει να φέρουμε περισσότερο υγιεινό φαγητό στη μητροπολιτική περιοχή της πόλης», λέει ο Claudio Bordi από το Risorse per Roma. Στο Τάμπερε της Φινλανδίας, «υπάρχουν ήδη πολλές βιώσιμες δραστηριότητες διατροφής, όπως η κατακόρυφη ή η αστική γεωργία, αλλά θέλουμε να τις επεκτείνουμε, ώστε να δημιουργηθούν Living Labs σε σχολεία και νεοφυή εστιατόρια για εποχιακά και τρόφιμα βιοκαλλιέργειας », λέει η Karoliina Tuukkanen από την πόλη του Τάμπερε. Και στο Ντιφερντάνζ, στο Λουξεμβούργο, «υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από την εισαγωγή τροφίμων, η οποία έχει καθιερωθεί ως πρόβλημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η οποία θα αντιμετωπιστεί ως μέρος του έργου FUSILLI», σύμφωνα με τον Martin Kracheel από το Ville de Differdange.
Το έργο FUSILLI συνδυάζει την εμπειρία 34 εταίρων από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πόλεων, πανεπιστημίων, ΜΜΕ, ΜΚΟ και βιομηχανιών.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το λογαριασμό του FUSILLI στο twitter μέσω του @Fusilli_Project , στο Linkedin και τον επίσημο ιστότοπο του έργου www.fusilli-project.eu (προσεχώς).
Η κοινοπραξία FUSILLI αποτελείται από:
Fundacion Cartif, Ισπανία (Συντονιστής του έργου)
Demir Enerji, Τουρκία
Stichting Vu, Ολλανδία
Oslo Metropolitan University, Νορβηγία
Izmir Democracy University, Τουρκία
Steinbeis Innovation Ggmbh, Γερμανία
Acondicionamiento Tarrasense – Leitat, Ισπανία
Syddansk Universitet, Δανία
Universidad De Valladolid, Ισπανία
Tampere University Of Applied Sciences Ltd, Φινλανδία
N. Karazin Kharkiv National University, Ουκρανία
Wings Ict Solutions Inf. & Comm Technologies Ike, Ελλάδα
Civiesco Srl, Ιταλία
Tecnolimenti Scpa, Ιταλία
Fomento San Sebastian, Ισπανία
Nilufer Belediye Baskanligi, Τουρκία
Oslo Kommune, Νορβηγία
Kolding Kommune, Δανία
Comune Di Torino, Ιταλία
Kharkiv City Council, Ουκρανία
Ville De Differdange, Λουξεμβούργο
Tampereen Kaupunki, Φινλανδία
City Of Rijeka, Κροατία
Cm Castelo Branco, Πορτογαλία
Δήμος Αθηναίων, Ελλάδα
City Of Rome, Ιταλία
Eroski S. Coop, Ισπανία
Territoire Naturel Transfrontalier Chiers-Alzette, Λουξεμβούργο
Fondazione Della Comunità Di Mirafiori Onlus, Ιταλία
Ecofellows Ltd, Φινλανδία
Ahlmanin Koulun Säätiö Sr., Φινλανδία
ΔΑΕΜ, Ελλάδα
Universite Du Luxembourg, Λουξεμβούργο
Risorce R.P.R. Spa, Ιταλία