27-09-2017: Η ΔΑΕΜ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο City4Age

H ΔΑΕΜ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο City4Age (Horizon 2020 – Research and Innovation Framework Programme), το οποίο στοχεύει στη δημιουργία/ανάπτυξη ενός καινοτόμου πλαισίου με εργαλεία και υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για να χρησιμοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να ενισχυθεί η έγκαιρη πρόβλεψη των κινδύνων που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένιση (MCI) και την άνοια (frailty) των ηλικιωμένων ατόμων είτε βρίσκονται στο σπίτι είτε κινούνται στην πόλη.

Elderly-friendly City services for active and healthy ageing (GA:689731)

Η βασική ιδέα του έργου είναι ότι οι «έξυπνες» πόλεις μπορούν να συλλέγουν δεδομένα, με διακριτικό τρόπο, σχετικά με τις ατομικές συμπεριφορές που αφορούν στην Τρίτη Ηλικία ώστε να παρέχουν εξατομικευμένη παρέμβαση, όπου κρίνεται απαραίτητο, σε ηλικιωμένους πολίτες. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι πόλεις προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ανάγκες σχετικές με:

  • την ανίχνευση και πρόληψη κινδύνων που σχετίζονται με προβλήματα υγείας (κυρίως διαταραχές της μνήμης)
  • την τόνωση/ενίσχυση της υγείας παρέχοντας κίνητρα για να παραμένουν κοινωνικά ενεργοί πολίτες

Με τελικό σκοπό την ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικοσυστήματος υπηρεσιών μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον φιλικό για τους ηλικιωμένους.

Οι πιλοτικές λειτουργίες του City4Age αναπτύσσονται και θα εφαρμοστούν σε 6 διαφορετικές πόλεις, σε όλο  τον κόσμο: Αθήνα (Ελλάδα), Μπέρμιγχαμ (Αγγλία), Μαδρίτη (Ισπανία), Μονπελιέ (Γαλλία), Λέτσε (Ιταλία) και Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), όπου αναπτύσσονται λύσεις με διαφορετικά σενάρια χρήσης σε εσωτερικούς (π.χ. μέσα στο σπίτι, σε ένα κοινοτικό κέντρο κ.α.) και σε εξωτερικούς χώρους μέσα στην πόλη.

Για την πιλοτική εφαρμογή που υλοποιεί η ΔΑΕΜ για την πόλη της Αθήνας έχουν επιλεγεί και  συμμετέχουν δύο Λέσχες του Δήμου Αθηναίων και συνολικά 40 ενεργά μέλη τους. Η παρατήρηση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων γίνεται μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα “City4Age Athens”, η οποία συλλέγει δεδομένα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες στις Λέσχες Φιλίας αλλά και μέσα στην πόλη. Η χρήση της έχει ως σκοπό να διευκολύνει την ανίχνευση συμπεριφορικών αλλαγών και κινδύνων που μπορούν να συσχετιστούν με τη γνωστική εξασθένιση (MCI) και την άνοια (frailty). Ουσιαστικά, η εφαρμογή αυτή δίνει βασικές πληροφορίες για την κινητικότητα τους, για τη συχνότητα της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες κ.α. χωρίς να αποθηκεύει ευαίσθητα στοιχεία της προσωπικότητας του χρήστη. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται αρνητική μεταβολή της συμπεριφοράς κάποιου χρήστη προτρέπει στην ανάπτυξη εξατομικευμένης  παρέμβασης.

 Περισσότερες πληροφορίες για το έργο City4Age μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:

https://www.daem.gr/euprogrammes/trexonta/city4age/

http://www.city4ageproject.eu/